Több, mint 540 hangszer kategorizálva. A táblázat Sachs–Hornbostel osztályozási rendszert kombinálja egy frissített, intuitív megközelítéssel. 

A Sachs–Hornbostel-féle osztályozás a hangszerek osztályozásának Erich Moritz von Hornbostel és Curt Sachs által publikált rendszere, amely először a Zeitschrift für Ethnologie című kiadványban, 1914-ben jelent meg. Ez napjainkban a hangszerek tudományos osztályozásának legelterjedtebb módszere.

Az osztályozás alapjait még a 19. században Victor-Charles Mahillon fektette le, aki a brüsszeli konzervatórium hangszergyűjteményének kurátora volt. Mahillon a hangszereket négy fő kategóriába sorolta elsődleges hangképzésük természete alapján, tehát hogy levegőoszlop, kifeszített húr, membrán vagy a szilárd hangszertest rezgése következtében jön-e létre bennük a hang. Ez a rendszer elsősorban a klasszikus nyugati zenéhez használt hangszereket osztályozta, a Hornbostel–Sachs-rendszertan ezt kibővítve lehetővé tette, hogy szinte bármely zenekultúra akármelyik hangszere a rendszerbe illeszthető legyen.

Formailag hasonlít a könyvtári besorolásra használt Dewey-féle tizedes osztályozásra. Négy fő kategóriája van, azt osztja tovább lépésről lépésre, szintről szintre, minden szinten egy-egy decimális számjegyet rendelve hozzá. Végeredményképpen minden hangszernek így egyértelműen megfeleltethető egy sokjegyű szám.

Forrás: Wikipedia

Render meg poszterként a faladra: https://www.popchartlab.com/products/the-chart-of-musical-instruments

Teljes méretű kép megtekintése a linkre kattintva:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0211/4926/files/P-Instruments_Zoom_c6b77dfb-517d-414a-9c43-d2020d9f4b33.png 


Hozzászólások 0

Még nem érkezett hozzászólás! Legyél te az első!